(recept
si oblíbilo 37 návštěvníků)
Hrníčkový bezlepkový perník - náš nejoblíbenější, velmi jemný
Potřebné ingredience
2 žloutky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek oleje, 3/4 hrnku vlažného čaje, 3 polévkové lžíce medu, 2 hrnky bezlepkové mouky (jizerky, mix c, ...), 1 bzl. kypřící prášek do perníku, 2 polévkové lžíce kakaa, trošku rumu, sníh ze dvou bílků.
Postup přípravy
Postup je opravdu velmi jednoduchý. Smícháme dohromady tekuté přísady, přídáme sypké a nakonec zamícháme sníh z bílků. Konzistence těsta by měla být velmi hladká. Těsto vlijeme na vymazaný a bzl. moukou (já dávám kokos nebo pohankovou mouku) vysypaný plech a upečeme na 160-170oC. Stav upečení kontrolujeme špejlí.
Hotový perník můžete polít citronovou polevou nebo pomazat marmeládou a posypat kokosem.
Citronova poleva:
1 lžíce citronove šťávy
100 g cukru moučky
1 lžíce horké vody
- Vodu s citronovou šťávu nalijeme do misky a postupně přisypáváme a zašleháváme cukr. Před přimícháním cukr prosejeme. Šleháme metličkou, až poleva získá hladkou hustší konzistenci. Citronovou polevu můžeme mazat na vychladlý moučník a necháme ztuhnout. Podle potřeby můžeme přidat cukr nebo citron, záleží samozřejmě na konzistenci polevy.
Na klasický plech moučníku je většinou třeba dávku minimálně ztrojnásobit.
Hotový perník můžete polít citronovou polevou nebo pomazat marmeládou a posypat kokosem.
Citronova poleva:
1 lžíce citronove šťávy
100 g cukru moučky
1 lžíce horké vody
- Vodu s citronovou šťávu nalijeme do misky a postupně přisypáváme a zašleháváme cukr. Před přimícháním cukr prosejeme. Šleháme metličkou, až poleva získá hladkou hustší konzistenci. Citronovou polevu můžeme mazat na vychladlý moučník a necháme ztuhnout. Podle potřeby můžeme přidat cukr nebo citron, záleží samozřejmě na konzistenci polevy.
Na klasický plech moučníku je většinou třeba dávku minimálně ztrojnásobit.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Nenicka
(upraveno)
2. 5. 2017, 23:35
Pro nás pan Božský!! Moc děkuju
je fakt
, lepší se mi ještě nikdy nepovedl
mějte se krásně
https://www.facebook.com/medvidkarna/photos/a.800512866702683.1073741828.799041406849829/1381231108630853/?type=3&theater


![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)




nahlásit
tycto2
(upraveno)
15. 3. 2017, 14:12
na jak velký plech se perník vejde ? čaj má být neslazený nebo slazený ? díky

nahlásit
Irčík
(upraveno)
26. 1. 2016, 12:57
Dobrý den, kde kupujete bezplepkový prášek do perníku? Viděla jsem jen "normální" bezlepkový kypřící prášek od Labety. Nebo běžně používáte třeba pr. do per. Dr. Ötker? Díky
nahlásit

U kočky Báry
(upraveno)
6. 4. 2016, 12:00
@Irčík
Dobrý den, buď dr. oetker nebo ve zdrave vyzive.
nahlásit

akinorev3
(upraveno)
26. 1. 2016, 8:51
Výborný recept, dětem perník moc chutná.Dobře drží pohromadě a krásně voní.Díky

nahlásit
stanka264
(upraveno)
7. 11. 2014, 18:16
vyskúšame...

nahlásit
Holinka
(upraveno)
11. 10. 2014, 19:05
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaky čaj tam dáváte, ovocný, černý, zeleny...dekuji moc martina
nahlásit

U kočky Báry
(upraveno)
7. 11. 2014, 11:46
@Holinka
Dobrý den Martino, většinou ten, který je po ruce. Nejčastěji je to ovocný, ale může být podle mě i jiný.

nahlásit
popoluska340
(upraveno)
30. 11. 2013, 11:24
akurat ho idem upiect,idem na navstevu,tak som zvedava,aky bude.
nahlásit

vařečka
(upraveno)
23. 3. 2013, 21:49
Je super, zrovna jsem ho předevčírem dojedla. Už poněkolikáté


nahlásit

U kočky Báry
(upraveno)
1. 4. 2013, 11:40
@vařečka
Jsme rádi, že chutná...

nahlásit
Kníkla
(upraveno)
12. 3. 2013, 6:41
Super recept, už jsem mnohokrát pekla. Jen se mi vždycky uprostřed zdrcne. Co dělám špatně?
nahlásit

mopika
(upraveno)
29. 11. 2013, 18:44
@Kníkla
Pekla jsem 2x a zůstal mi uvnitř takový hodně mokrý, vypadá, jak nadopečený, přitom jsem pekla na 170 st. 45 minut a na špejli se nechytal, chuťově je dobrý, tak mu ještě dám jednu šanci

nahlásit
Barbora115
(upraveno)
9. 9. 2013, 10:02
@Kníkla
Dobrý den, podobný problém jsem řešila na začátku svého bezlepkového snažení. Zjistila jsem, že tahám moučník brzy z trouby. Takže zkuste ještě pár minutek nechat v troubě a nebo od začátku mírně navýšit teplotu - každá trouba peče jinak. Snad se příště podaří. Jinak recept vskutku výjimečně výborný. Poléváme čokoládou a zmizí z plechu v rekordním čase.

nahlásit

U kočky Báry
(upraveno)
1. 4. 2013, 11:40
@Kníkla
Vůbec netuším, čím to může být... Děláme častokrát a ještě se mi to nestalo... Neotvíráte třeba troubu při pečení?
nahlásit